Analyse en visualisatie

Nu de juiste data gevonden is, kan de analyse van start gaan. Data-Kompas biedt verschillende manieren om data te analyseren, visualiseren en verrijken.

Door slimme inzet van technologie helpt Data-Kompas je om de juiste analyses uit te voeren en data te combineren op de juiste manier.

In de basis zijn er drie manieren om te starten met de analyse:

  1. Maak een vergelijking
  2. Op basis van een tabel
  3. Op basis van de kaart

Welke methode je kiest is afhankelijk van eigen voorkeur, inhoud van de data en doel van de analyse.

Maak een vergelijking

Deze methode is geschikt wanneer de data van goede kwaliteit is, en je nieuwsgierig bent welke vergelijkingen gemaakt kunnen worden.

In deze optie worden verschillende opties getoond om een direct een grafiek te maken, op basis van de inhoud van de dataset.

Een vergelijking maken

Door op een van de visualisatie opties te klikken, wordt je gehopen met het selecteren van de juiste waarden die van toepassing zijn op jouw grafiek.

Een vergelijking selectie

Selecteer de juiste waarden en klik vervolgens op "> Maak grafiek". Nu verschijnt de grafiek met de door jouw gekozen opties.

Een vergelijking grafiek

Tabel

In de tabel wordt de ruwe data getoond als tabel, vergelijkbaar met Excel. De data in de tabel van Data-Kompas is interactief en kan bewerkt worden zodat deze geschikt wordt voor de data-analyse.

Verschil is dat waarden in de data niet direct bewerkt kan worden, maar dat er voorgeprogrammeerde berekeningen op de data uitgevoerd kunnen worden. Dit zorgt ervoor dat de data analyse kloppend is, het resultaat de juiste is en er geen gekke waarden in de data geplaatst kunnen worden door de data-analist.

Kaart

Wanneer je met geografische data aan de slag gaat, is het handig om de kaart in Data-Kompas te gebruiken. De kaart stelt je in staat om direct geografische informatie te tonen, of statistische informatie van regio's te tonen.

Regio selectie

In de geo analyse met data-kompas kun je je eigen regio definities meegeven, welke als vergelijkingsmateriaal kunnen worden gebruikt. Data-Kompas kent twee verschillende regio selecties.

Doel regio selecteren

Een doel regio kunt u op twee manieren selecteren. Beide acties hebben hetzelfde effect:

Vergelijkingsregio's selecteren

Als tegenhanger van de doelregio kunt u een vergelijkingsregio selecteren. Omdat dit een groep regio's is, zijn er meerdere mogelijkheden om deze selectie aan te passen.

Een regio kan alleen maar toegevoegd worden aan een vergelijking als deze nog niet is geselecteerd, en kan alleen verwijderd worden als de regio zich al in de selectie bevind.

Als de regio geselecteerd is, is dit zichtbaar doordat deze regio niet transparant is op de kaart.