Starten

Deze introductie laat u aan de hand van een case zien hoe u makkelijk aan de slag kunt. De features worden niet uitgebreid behandeld, maar we loodsen u aan de hand van deze tutorial door de eerste analyse heen. De volgende hoofdstukken focussen meer op de beschrijving en uitleg van de verschillende features binnen Data-Kompas.

De gratis versie is voldoende om deze tutorial zelf ook te doorlopen. Tijdens het volgen van deze tutorial nemen we aan dat u in kunt loggen op uw account, mocht dit niet het geval zijn, volg dan de stappen op ..

Voorbeeld bijstandsuitkeringen

We beginnen met een voorbeeld: een vergelijking van het aantal bijstandsuitkeringen tussen gemeenten. De eerste stap om hier een overzicht van te verkrijgen is door op het “dataset” tabblad te klikken (2e blauwe tablad met het icoontje). Dit tabblad geeft een overzicht van alle datasets die beschikbaar zijn voor uw account.

Afbeelding stap 1

Wij zijn geinteresseerd in de dataset “Bijstandsuitkeringen; uitkeringsgrondslag, regio’s”. Door hierop te klikken zien we de elementen die beschikbaar zijn in deze dataset. We zien een indicator “Aantal bijstandsuitkeringen”, en een groep indicatoren “Uitkeringen naar uitkeringsgrondslag”. Klik op “Aantal bijstandsuitkeringen”. De data wordt ingeladen en de kaart kleurt nu naar het aantal bijstandsuitkeringen per gemeente. Zo makkelijk is dus de eerste visualisatie!

Afbeelding stap 2

Maar, hoe zit het nu met de verdeling van het aantal bijstandsuitkeringen? Hiervoor kunnen we een benchmark doen. Het 3e oranje tabblad (icoontje ) geeft de mogelijkheid om de gemeenten te benchmarken. Door hierop te klikken zien we een histogram verschijnen, waarin de verdeling van het aantal bijstandsuitkeringen per gemeente goed te zien is.

Afbeelding stap 3

Stel nu, dat we het aantal bijstandsuitkeringen van een specifieke gemeente willen onderzoeken, bijvoorbeeld de gemeente Enschede. Om de gemeente Enschede te selecteren kunnen we of ‘rechtsklik gemeente Enschede op de kaart > selecteer als doel regio’, of door op het Regio tabblad (1e blauwtabblad, (icoon .. ) ) te zoeken naar Enschede in het veld “Doel regio”. Na selectie zal er een gele rand om Enschede zichtbaar zijn.

Afbeelding stap 4

Als we nu het aantal bijstandsuitkeringen binnen Enschede door de tijd heen willen zien, kunnen we een trendgrafiek plotten. Deze is beschikbaar op het 2e oranje tabblad (icoon ). Doordat Enschede geselecteerd is, zien we direct de trend van Enschede.

Afbeelding stap 5

Deze vergelijken met Regio Twente? In het regio tabblad (icoon ) kunt u bij “vergelijken binnen” Corop-regio Twente selecteren. Door dit te doen worden alle gemeenten binnen deze regio als vergelijkingsmateriaal gebruikt. Door nu weer het trend tabblad te openen zien we een trend van alle gemeenten binnen de vergelijking. Door met de muis over een gemeente te gaan, of over een lijn in de grafiek wordt zichtbaar welke gemeente hoe is gepositioneerd in de trend.

Afbeelding stap 6

Als resultaat hebben we nu onderstaande grafiek. Wat we direct kunnen zien is dat in 2012 en 2013 het aantal bijstandsuitkeringen in Enschede sterk gegroeid is, terwijl dit niet in de omliggende regio's het geval is. Waardoor zou dit kunnen komen?

Afbeelding stap 7

Met Data-Kompas kunnen dit soort analyses gemakkelijk over vele open data bronnen uitgevoerd worden. In komende blogs zullen we dieper in gaan op het combineren van data, het bekijken van andere regio’s en overige interessante features die u in staat stellen om met de data aan de slag te gaan.